onsdag 17 december 2008

Modiga ungdomar

I oktober bestämde sig en alkoholiserad man i 50-årsåldern för att han inte ville leva längre. Han satte sig på järnvägsspåret och väntade in X2000 som skulle komma ganska så snart. Fyra killar i 18-årsåldern kom cyklandes, på väg hem från skolan. De såg mannen och stannade och tittade, tänkte ifall det var någon som jobbade där eller så. Ganska så snabbt insåg dom att så inte var fallet. Ena killen ringde SOS men blev helt galen på att dom inte fattade vad han sa. Kastade telefonen till en annan kille och sprang mot mannen på spåret. En annan kille hängde på och dom slet av honom från spåret. Han försökte hålla sig fast men dom fick med sig honom. Killen med telefonen hade fått fram sitt ärende och räddningstjänst och polis var på väg. Under tiden försökte mannen slita sig loss, hotade killarna mm. Men dom höll fast honom ända tills räddningstjänst och polis kom till platsen. Mannen omhändertogs enligt LPT 47§ och kördes till PIVA.

Idag var killarna inbjudna till polishuset för att få ett tack, uppmuntran, tårta och en present. Dom pratade mycket om hur det hade gått till, hur dom själva resonerat och hur dom mått efteråt. Som en av dom sa, det fanns inte så mycket alternativ. Hade ju inte varit så roligt att läsa i tidningen nästa dag att en man tagit livet av sig på spåret... Sen var dom lite bekymrade över att det stått människor runtomkring och bara tittat på men inte agerat öht. Men jag vet inte om jag hade varit så tuff själv, tycker det var otroligt bra gjort av killarna!!

Efter den officiella delen av mötet fikade vi ihop och dom hade tusen frågor om polisens arbete. Undrade om det gick till som i CSI eller i Wallander. Vi fick göra dom lite besvikna där för det är ju inte riktigt så det går till alla gånger.... Men dom var grymt intresserade, hade massa frågor och ville se hur det såg ut i förhörsrum mm.

2 kommentarer:

  1. Härligt med människor som vågar ta tag i en annan människa på det viset! Att våga rädda liv, det är inte alla som skulle det.

    SvaraRadera
  2. Skönt att dte finsn sådana människor som faktiskt vågar ingripa! Men dålig still a dem som bara satt och stirrade.

    SvaraRadera